niedziela, 27 marca 2011

Przepyszne ciasto z rabarbarem/The very tasty cake with rhubarb

Oj, jak dawno nie dałam żadnego przepisu na coś pysznego! Wczoraj pochwaliłam się niektórym z was na facebooku ciastem z rabarbarem -przepysznym- a dzisiaj postanowiłam podzielić się z wami przepisem i zachęcić was do zrobienia takiego. Zaznaczam, że ja zawsze robię z podwójnej ilości podanych poniżej produktów i wtedy wychodzi duża blacha. Z przepisu poniżej można zrobić ciasto w większej formnie do tortów.

I haven’t written any recipes for a very long time. Yesterday I put a picture on facebook of my delicious cake with rhubarb and today I would like to encourage you to make your own. I’ll give you the recipe. The thing is I made it with twice as many ingredients than there are in the recipe. If you made a cake with the below amount of ingredients, the cake would be smaller.


Przepyszne ciasto z rabarbarem/The very tasty cake with rhubarb

Składniki:                                               Ingredients:

500g rabarbaru,                                        500g of rhubarb,
150g masła,                                              150g of butter
100g + 50g cukru,                                     100g + 50g of sugar,
Cukier waniliowy,                                    Vanilla sugar or aroma
Szczypta soli,                                            A pinch of salt,
5jajek,                                                       5 eggs,
150g mąki,                                                150g of flour,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,               2 teaspoons of baking powder
1/2 szklanki tłustej śmietany,                    Half a glass of double cream,

1. Obrać rabarbar i pociąć na małe części. Posypać cukrem i zostawić na godzinkę.
1. Peel the rhubarb and cut it into small pieces. Sprinkle a little sugar over it and leave it for an hour.

2.Zmiksować razem masło, 100g cukru, cukier waniliowy i szczypte soli.
2. Mix the butter, 100g of sugar, the vanilla sugar and the salt together.

3. Wciąż mieszając dodać 3jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Still mixing, add 3 of the eggs, the flour and the baking powder.

4.Wyłożyć brytfankę ciastem.
4. Put the dough into the baking tin.

5. Ułożyć na wierzchu rabarbar.
5. Put the rhubarb into the cake.

6.Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
6. Bake for about 35 minutes in the oven –gas mark 5 (180-190C).

 7. Na pięć minut przed końcem pierwszego etapu pieczenia, w miseczce wymieszać (zmiksować) pół szklanki śmietany z dwoma jajkami i 50g cukru. Wlać śmietanę na ciasto i piec jeszcze 25 minut.
7. Five minutes before the end of this 35 minutes, mix the cream with 50g of sugar and 2 eggs. Pour it over the hot cake and bake it for about 25 minutes again.

Dobrze upieczone ciasto powinno mieć na wierzchu taką białą powłoczkę -piankę ze śmietany, ale czasami zdarza się, że wlewana śmietana może nam wsiąknąć w ciasto. Uwierzcie mi, nie ma powodu do zmartwień. Nic się z ciastem nie dzieje, a samo ono nabiera wyśmienitego smaku. Ciasto jest rewelacyjne wtedy gdy pianka się udaje i wtedy, kiedy się nie udaje. Smacznego!
A good cake should have lovely white sweet foam on top of the cake. However, sometimes, pouring the cream makes it sink inside the cake. Don’t worry. It’s gorgeous whether the cream is inside or on top!

6 komentarzy:

  1. Jejku, ale mi się zachciało rabarbaru. Moja babcia zawsze robiła ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, zjadaliśmy jeszcze ciepłe a potem bolały nas brzuchy. Szkoda mi, że moje dziecko nie będzie miało takich wspomnień...

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka się głodna zrobiłam, że nie do wytrzymania! Posty kulinarne powinny być zakazane!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja już sobie do niego zasiadam, jeśli pozwolisz, mniammm

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy to piec gdy czasu ciągle brakuje? Kusisz tymi pysznościami..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam ale mi narobiłaś, dzięki za przepis smaku-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. W dobie przyrostu rabarbaru -polecam wam! Palce lizac!

    OdpowiedzUsuń