poniedziałek, 15 lutego 2010

Wyjątkowe maślane ciasteczka / Special buttery cookies

Tegoroczne walentynki należą już do przeszłości a mnie tylko pozostaje życzyć wam mnóstwa miłości w sercach nie tylko 14 lutego, ale każdego kolejnego dnia. Nasze serduszkowe ciastka też są historią. Zniknęły z talerza w bardzo szybkim tempie. Były takie pyszne.....

The Valentine’s Day has gone, but I wish you to have a lot of love in your hearts for every day. My heart cookies have gone as well. They disappeared very quickly. They were so tasty…….

Tak naprawdę robimy je częściej, tyle tylko, że normalnie wyglądają zupełnie inaczej. Robimy z nich takie typowe maślane ciasteczka wycinane różnymi foremkami do ciastek. Przepis jest bardzo stary i wielokrotnie przeze mnie udoskonalany. W moim magicznym zeszycie z przepisami można go znaleźć pod nazwą „ Kruche, maślane ciasteczka Gabrysi”. Dlaczego ciasteczka Gabrysi? Gdy Gabrysia była małą i jedyną w domu dziewczynką, robiliśmy dużo rzeczy tylko dla niej. Te ciasteczka bardzo jej przypadły do gustu, czy raczej podniebienia i od tego czasu dostały właśnie taką nazwę. Teraz pieczeniem ich zajmuje się częściej właśnie Gabrysia....

We make them sometimes and generally they look different, like typical homemade cookies, cut out by different mould baking tins. The recipe is old, many times changed by me. In my “magic, cooking book” they’re called "Gabriela’s crispy, buttery cookies". Why Gabriela’s cookies? When she was a small girl, and we didn’t have any other children, I made a lot of special things for her. These cookies she really enjoyed and that is the reason of their name.

Oto podstawowy przepis:
Okolo 0.5kg pszennej mąki
200g masła
2 żółtka
100g cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
i trochę masła do smarowania blachy

Here is the basic recipe;

About 0.5 kg wheat flour
200g butter
2 egg yolks
100g sugar
2 tablespoons of cream
And a little butter to grease the baking tin.
Wszystko dobrze razem wymieszać i zagnieść ciasto. Dobrze jest je włożyć na godzinę do lodówki.
Everything mix together and knead it well. It is good to keep this dough in the fridge for one hour.

Następną czynnością jest wałkowanie ciasta na placki grubości okolo 0.5cm. Wycinamy ciastka i układamy je na wytłuszczonej blasze. Ja posypuję je jeszcze cukrem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut. To wszystko. Z podanych składników wyjdzie około dwóch dużych blach ciastek.

After that get a rolling pin and pin the dough until it is 0.5cm thick. Cut out the cookies and put them on the baking tin. If you want you can sprinkle some sugar on the top of cookies. Bake in a hot oven (gas mark 5-6) for about 15- 20 minutes. That’s everything. From these ingredients you can make about two big baking pans of lovely, delicious cookies.



Oczywiście jeśli pragniesz zrobić z nich serca to musimy się cofnąć do momentu kiedy rozwałkowaliśmy surowe ciasto na placek. Wycinamy dwa takie same duże serca foremką o tym kształcie. Jedno serce przenosimy na blachę a z drugiego mniejszym sercem wycinamy środek. Srodek pozostawiamy a jego zewnętrzną część doklejamy do tego serca, które już czeka na swoją drugą połowę na blasze. Powinny się bardzo dobrze skleić. Możesz sobie pomóc pędzelkiem namaczanym w mleku lub w białku jajka. Gdy po upieczeniu ostygną, delikatnie wlewamy łyżką w środek już ściętą, wcześniej przygotowaną galaretkę. Nie jest trudne, prawda? Zyczę wam przyjemnie spędzonego czasu z ciastkami. Smacznego!

Of course, you can make hearts. You need to cut two hearts. One heart you put on the tin, in the middle of the second one you cut out a smaller heart. You don’t need the small heart, only the heart with the heart-shaped hole. You put it on the whole heart and bake together like a one cookie. When your heart is cool, you carefully pour jelly inside. Easy, isn’t it? Have a lovely time with cookies and enjoy them.

4 komentarze:

  1. Akurat jestem głodna i trafiłam na Twoje przepysznie wyglądające ciasteczka. Teraz zjadłabym coś słodkiego a tu nic nie ma.... :(
    Ciasteczka wyglądają pysznie i pewnie tak też smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm to ja sie chyba niedlugo zabiore za takie :D Dziekuje za przepis wygladaja bosko!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wyglądają z tą galaretką, ja też często piekę kruche ciasteczka, ale one są takie zwyczajne i niefotogeniczne, a przecież wystarczy taki prosty myk i jest na czym oko zawiesić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sounds very easy... I think I'll try it this afternoon :)
    Thanks for the recipie :)

    OdpowiedzUsuń