wtorek, 26 stycznia 2010

Jabłkowa zapiekanko -kruszonka/ Apple Crumble

“ Jedno jabłko z wieczora trzyma z dala od doktora” – mówi stare przysłowie. Na temat jabłek można by napisać bardzo grubą księgę, bo już na początku istnienia świata jabłko dosłownie "wpakowało" się do naszej kuchni na stałe. Chociaż czy zakazanym owocem, po które sięgnęła Ewa podając je Adamowi a ten schrupał ze smakiem było jabłko, tego nie wiemy na pewno. Innym razem właśnie ten owoc spadając z drzewa uderzył Newtona w głowę nabijając mu guza i budząc w jego myślach odkrycie jednego z podstawowych praw fizyki. Jabłko to chyba najbardziej popularny i zawsze dostępny owoc w Europie. Nie sposób wyliczyć dań z udziałem jabłek. W samej polskiej kuchni jest ich mnóstwo, oj choćby szarlotka, kaczka z jabłkami, kompoty, soki, dżemy i wina….. 


„An apple a day keeps the doctor away” – such is the old saying. You could write a whole book about apples, because at the start of the world, the apple was often used in cooking. We will never know whether the apple was the forbidden fruit that Adam and Eve ate in the Eden Garden. Another time, this fruit inspired Newton about the laws of gravity by falling onto his head. The apple is the most popular and the easiest to get throughout Europe. It would be impossible to count all the dishes with apples in them. There are so many polish apple desserts and main courses, such as the apple pie, duck with apples, stewed apple, apple juice, apple jam, and apple wine…


Dzisiaj chciałabym was zachęcić moje drogie koleżanki i koledzy do pysznej potrawy z jabłek. Gdybym miała określić co to jest, powiedziałabym słodka, jabłkowa zapiekanka. Pyszny deser na zimowe popołudnia. Ja lubię ją na ciepło. Tak naprawdę jest to popisowa potrawa  mojej córki Gabrysi, a ona nauczyła się ją przygotowywać w tutejszej, angielskiej szkole. Ale zanim moja nastoletnia córka założy swój własny blog kulinarno –doświadczalny, co zamierza w przyszłości zrobić, ja za jej zgodą odkrywam tajniki przygotowania tej pyszności i zachęcam was do wypróbowania tego angielskiego specjału. Nie jest to trudne do przygotowania a smakuje wyśmienicie.

Today I would like to introduce my dear friends to this delicious apple dessert. If I were to describe it, I would say it was a sweet, apple sort of bake. It is wonderful for winter evenings. I like to eat it while it is still warm. To be honest, it is my daughter Gabriela’s best recipe, which she learnt in her secondary school. However, before she creates her own culinary blog, which she is planning to do in the future, I would like to show you the secret of this splendid dish, and encourage you to try this English special yourself. It is not hard to make and it tastes excellent.


 Jabłkowa zapiekanko -kruszonka


Potrzebne składniki ( porcja przeznaczona dla 4 osób)
240gr mąki z dodatkiem łyżeczki proszku do pieczenia
60gr cukru  + 2 łyżki cukru do jabłek
60gr brązowego cukru + 2 łyżki do kruszonki
120gr masła
4 średniej wielkości jabłka
cynamon ( ewentualnie)

1.Umyte i obrane jabłka pokrój w średniej wielkości kostkę
2.Ułóż jabłka w żaroodpornym naczyniu. Naczynie powinno być takiej wielkości, by jabłka w nim ułożone miały grubość 3 -6cm. Posyp je cynamonem oraz cukrem i wymieszaj.
3.Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj masło
4. Masło rozdrabniaj palcami , mieszając z pozostałymi składnikami tak jak robi się kruszonkę. 
5.Wysyp kruszonkę na wierzch przygotowanych jabłek i ewentualnie posyp brązowym cukrem.
6. Piec około 30 -40 minut w nagrzanym do 175 C piekarniku. 
Smacznego!

Apple Crumble:
Ingredients:
240g self-raising flour
60g granulated sugar + 2 tablespoons on apples
60g brown sugar + 2 tablespoons on crumble
120g butter
4 apples
Cinnamon (optional)
  1. Wash the apples, peel, and cut them into medium – sized chunks.
  2. Place the apple in the bottom of a Pyrex dish large enough for the apples to be 3 – 6 cm thick. Add the 2 tablespoons of sugar and a few sprinkles of cinnamon (optional) to the apples and mix them well.
  3. Put the flour, the sugar, and the butter in a bowl.
  4. Rub the butter into the flour and the sugar until it makes small lumps, like a crumble.
  5.  Spill the crumble on top of the apples evenly, then sprinkle the 2 tablespoons of brown sugar on top.
  6. Bake in a pre-heated oven at about 350F (175C), gas mark 5.
  7.  Remove from the oven after 30-40 minutes (when golden-brown). Enjoy!



13 komentarzy:

  1. Och ale narobiłaś mi ochoty na taką jabłkową zapiekankę. Szkoda tylko, że nie mam żaroodpornego naczynia:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm.... myślę,e spokojnie możesz wykorzystać mniejsza brytfanka do ciast. Oj warto spróbować.....warto...

    OdpowiedzUsuń
  3. It looks great,I can nearly smell it through the screen of my computer ;)
    I think I'll try your recipe soon!
    Thanks for your nice comment - if it's too difficult with german, just let me know and I'll try to write a little bit English too!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smakowicie się zrobiło...na pewno wypróbuję,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. apple crumble, z tego co sobie przypominam to chyba jeszcze nie miałam okazji sprobowac, chociaz dzieciaki w mojej szkole czesto dostaja go na deser. mam na niego oko juz od dawna ;-) wyglada b.apetycznie i mysle ze kiedys skorzystam z przepisu, uwielbiam bowiem smak jablek z cynamonem w szarlotce i herbacie i cały ten aromat jaki towarzyszy pieczeniu. w nas w szkole do crumble dodawany jest jeszcze budyniowy custard :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale te w szkole nie są takie pyszne jak te domowe, Titaniu! Uwierz mi, bo te szkolne próbowałam. Dobre sa także z bitą śmietaną jak ktoś lubi, ale na mój gust sam w sobie jest pycha i nie potrzebuje dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, ja też uwielbiam smak pieczonek jabłek z cynamonem! Mniam, mniam... Ależ mi zrobiłaś ochoty na tą zapiekankę (na zdjęciu wygląda tak, że aż ślinka cieknie). Na pewno ją zrobię, bo przepis bardzo prosty, tylko muszę kupić sobie wreszcie żaroodporne naczynie, co sobie obiecuję już chyba od pół roku! Agata

    OdpowiedzUsuń
  8. Extra!!!!!!!!!
    Probowalem nie raz
    Wielbiciel jablek

    OdpowiedzUsuń
  9. Och smakowicie sie zrobiło i słodko! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja!!!
    Dzięki za fantastyczny przepis na zapiekankę przy zrobieniu,której roboty jest nie wiele,za to rozkoszy dla podniebienia po jej upieczeniu jest co niemiara.
    Za Twoją pomysłowość i zręczne rączki nie tylko w sprawach kulinarnych pozwól przyznać sobie moje wyróżnienie "Kotki pełnej pomysłów"po odbiór którego zapraszam do siebie. ( " ,)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam! W małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyszło rewelacyjnie!!! Palce lizać! Przepyszne połączenie jabłek, cynamonu i brązowego cukru, faktycznie najlepsze na ciepło, ale na zimno też całkiem, całkiem...
    Kasiu dzięki serdeczne za prosty, a genialny przepis. Wchodzi na stałe do naszego menu:) Agata.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam takie fajne foremki do zapiekanek, muszę zrobić taką zapiekankę!

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis jest wspnialy i niebo w buzi , ale jest u nas osoba chora na cukrzyce, wprawdzie ogolnie w wiekszosci artykulow spozywczych dodaja odrobine cukru , moze ktos wie , co mozna dodac zeby nie stracilo na calym smaku itd......dziekuje za porady ,a tobie za wspanialy przepis.

    OdpowiedzUsuń